Indicatoare de prioritate

DRPCIV - Cedează trecerea

Cedează trecerea

Se amplasează pe drumul public fără prioritate, la intersecţia acestuia cu un drum public prioritar. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule, şi abia apoi poate să pătrundă în intersecţie. Dacă pe drumul prioritar circulă alte autovehicule, conducătorul auto este obligat să oprească pentru a le acorda prioritate.

DRPCIV - Oprire

Oprire

Indicatorul este instalat pe drumul public fără prioritate, la intersecţia acestuia cu un drum public prioritar, când vizibilitatea este redusă. Conducătorul de vehicul care întâlneşte acest indicator este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăşi colţul intersecţiei, şi să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar.

DRPCIV - Drum cu prioritate

Drum cu prioritate

Indicatorul se instalează la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecţiilor cu un drum fără prioritate. Are rolul de a anunţa conducătorul auto că are prioritate în intersecţiile în care va pătrunde. Drumurile care intersectează drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele Oprire sau Cedează trecerea. Când este amplasat înaintea unei intersecţii, acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional care va preciza direcţia drumului cu prioritate.

DRPCIV - Sfârşitul drumului cu prioritate

Sfârşitul drumului cu prioritate

Indicatorul se amplasează la 50-200 m de locul unde încetează prioritatea indicatorului Drum cu prioritate, având rolul de a informa conducătorul auto că în următoarea intersecţie în care va pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeaşi categorie şi se va aplica regula priorităţii de dreapta.

DRPCIV - Prioritate pentru circulaţia din sens invers

Prioritate pentru circulaţia din sens invers

Se montează pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt, fiind precedat de indicatorul Drum îngustat. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul autovehiculului pierde prioritatea faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus. Acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule cărora li se adresează acest indicator.

DRPCIV - Prioritate faţă de circulaţia din sens invers

Prioritate faţă de circulaţia din sens invers

Se montează pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt. Indicatorul din imagine este precedat de indicatorul Drum îngustat. La întâlnirea sa, conducătorul autovehiculului are prioritatea faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus.

Prezentare video