Noi reguli pentru șoferi - În ce condiții își pot recupera permisul suspendat pentru depășirea vitezei legale

Șoferii cărora le-au fost suspendate permisele de conducere din pricina vitezei pot solicita restituirea lor doar dacă au fost sancționați pentru această faptă o singură dată într-un an. Este doar una dintre modificările aduse ordonanței privind circulația pe drumurile publice, intrată în vigoare potrivit Mediafax.

Ordonanța privind circulația pe drumurile publice a fost modificată și publicată în Monitorul Oficial al României, noile prevederi care fac trimitere la măsura suspendarea permisului de conducere și modalitățile de restituire într-un timp mai scurt față de cel prevăzut de lege intrând în vigoare de miercuri.

Primul articol modificat impune unui șofer căruia i-a fost suspendat permisul pentru o perioadă între 30 și 90 de zile și ulterior restitut, o perioadă de două luni, timp în care nu va trebui să mai comită nicio abatere. În caz contrar perioada de suspendare se va prelungi cu 30 de zile.

Noul cod rutier! Sancţiunile dure pe care le pot primi şoferii!

Noul cod rutier vine cu amenzi mai dure pentru șoferii agresivi, cei care au consumat alcool, cei care blochează intersecțiile, iar persoanele care au 16 ani pot obține permis de categoria AM.

Ultima modificare a Codului Rutier se referă la blocajele din intersecţii. Soferii care nu respectă noile reglementări pot fi amendaţi cu cel puţin 1.000 de lei.

Noul cod rutier vizează persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu. Acestea vor avea nevoie de permis de conducere pentru categoria AM.

Șoferii agresivi în trafic vor primi drept pedeapsă luarea permisului pentru 90 de zile. De asemenea, șoferii care se fac vinovaţi pentru un accident rutier nu vor mai primi dovadă de circulaţie, iar permisul de circulaţie le-ar putea fi suspendat timp de trei luni.

Amenzile au crescut de 10 ori, iar când este vorba de consum de alcool, dacă se depășește o anumită limită, se poate ajunge după gratii. O îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge îi aduce șoferului o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 50 de puncte – amendă) și o suspendare a permisului de 180 de zile.

Totodată, şoferii care utilizează telefonul mobil în trafic, în timp ce conduc, riscă să primească o amendă de 1.600 lei.

Vrei să faci școala de șoferi în 2019? Viitorii șoferi obțin mai ușor permisul de conducere!

Românii care vor să obțină permisul de conducere trebuie sa aibă în vedere câteva noi reguli, înainte de a se înscrie la școala de șoferi. În vederea obținerii carnetului auto, persoanele interesate trebuie să îndeplinească niște condiții, printre care și susținerea unui examen.

Conform Codului rutier, persoanele care au împlinit 18 ani pot obține permisul de conducere pentru mașini din categoria B. E vorba de autovehicule ale căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de opt, scrie site-ul de specialitate avocatnet.ro.

În privința persoanelor care au împlinit 16 ani, acestea pot obține permisul de conducere pentru următoarea categorie de mașini mici: B1. E vorba, în concret, de cvadricicluri ale căror masă proprie nu depășește 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri).

Totuși, pe lângă condiția împlinirii vârstei minime de 18 (respectiv 16) ani, cei care vor să poată conduce trebuie să mai îndeplinească o serie de condiții, mai scrie sursa citată:

  • să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;
  • să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.